Ce pedeapsă riscă cineva în cazul săvârșirii unei infracțiuni când este instituită starea de urgență
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, spune că săvârşirea unei infracţiuni, în contextul stării de urgenţă, reprezintă o circumstanţă agravantă şi se poate adăuga un spor de până la doi ani de închisoare.
Bogdan Despescu a declarat, marţi seară, că la nivel naţional sunt constituite echipe de cercetare pentru a fi verificat modul cum sunt respectate condiţiile de izolare pentru persoanele suspectate că ar avea coronavirus.
“La nivel naţional sunt constituite echipe mixte de cercetare şi documentare şi sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condiţiile de izolare, corectitudinea informaţiilor furnizate de cetăţenii care intră în România şi orice alte aspecte ce ţin de asigurarea ordinii publice. Parchetul General şi Ministerul Afacerilor Interne a organizat în comun activitatea administrativă şi programul intervenţiei al unităţilor de parchet şi de poliţie judiciară pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ şi ferm în faţa oricărei forme de criminalitate”, a spus secretarul de stat.
Bogdan Despescu a mai precizat că săvârşirea unei infracţiuni profitând de starea de urgenţă, reprezintă o circumstanţă agravantă.
“Precizez faptul că, potrivit Codului Penal, săvârşirea unei infracţiuni, profitând de situaţia prilejuită de starea de urgenţă, reprezintă o circumstanţă agravantă.În acest caz se poate aplica o pedeapsă până la maximum special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la doi ani închisoare”, a precizat Despescu.
El a mai anunţat că a fost întărită prezenţa în stradă a structurilor de ordine publică.
“A fost întărită prezenţa în stradă a structurilor de ordine publică la nivel naţional şi aici mă refer la Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie de Frontieră. Dispozitivul de poliţişti de frontieră este suplimentat şi sunt înăspirite măsurile de verificare la frontieră, atât din punct de vedere al trecerii frontierei, cât şi pe fâşia de frontieră”, a mai transmis secretarul de stat.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, au fost întocmite 40 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
news.ro