Vânătorii de Perseide
Nopţile lunii august au avut câteva seri cu totul sperciale. Zeci, poate sute de hunedoreni, au stau cu ochii pe cer ore în şir pentru a vedea spectacolul oferit de Perseide. Ploaia de stele este mană cerească şi pentru fotografii care ies la vânătoare şi aşteaptă pregătiţi cu aparate şi obiective speciale o fotografie perfectă.
Pentru amatorii de plimbări pe timp de noapte, luna august este cunoscută pentru apariţia roiului „Perseide”. În 2017, ploaia de stele şi-a atins maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12-13 august. Astromonii au anunţat că în august 2017 va putea fi văzută cea mai spectaculoasă ploaie de stele.
Şi chiar dacă specialiştii au anunţat că, în august, curentul de meteori Perseide se va vedea pe cerul României, fotografii au învăţat deja trucurile: „Trebuie practic să ajungi într-o zonă unde să fii cât mai sus şi cât mai departe de aşezările omeneşti, cât mai adânc în sălbăticie. Ăsta e secretul”, spune fotograful Remus Suciu.
Zeci de deveni au luat calea munţilor sau au urcat pe dealuri în speranţa că vor vedea spectacolul nocturn. „Am mers cu copii câteva seri la rând pentru că fetele au vrut să vadă stele căzătoare ca să li se îndeplinească dorinţele. Şi cum în prima seară au fost mai multe dorinţe decât stele, a trebuit să urcăm pe dealuri la miezul nopţii noapte, după noapte. În fiecare an, în august facem acelaşi lucru: este al treilea an când fiica mea vrea să vadă „plouaţia de stele”, aşa cum spunea când avea doar trei ani”, spune o mămică care a umplut maşina de teren cu copiii din sat dornici să vadă roiul de stele.
Fotografii nu au timp însă să-şi pună dorinţe: „Te gândeşti şi îţi doreşti doar să îţi iasă fotografia cât mai bine! Sunt nopţi în care nu prinzi nimic. Eu am fost într-un an la Gemenele, în creasta Retezatului şi o noapte nu am reuşit să fac nimic. Pe la ora trei şi jumătate, am adormit lângă aparat”, povesteşte Remus Suciu care şi-a luat revanşa în 2016, pe Transalpina, când a scos câteva cadre de excepţie.
Şi tot pe Transalpina au vrut să urce în 2017 şi câţiva fotografi din Asociaţia Artiştilor Profesionişti a judeţului Hunedoara, doar că tocmai în noaptea de vârf, cerul în zonă a fost acoperit de nori, ba chiar au fost furtuni puternice. Helga Landt, împreună cu Marius Peptan şi Ioana Rusu au încercat în 13 august să fotografieze Perseidele din apropierea Măgurii Uroiului: „Duminică seara s-a văzut excelent Calea Lactee, dar atmosfera din jurul nostru a fost toxică de-a dreptul, pentru că erau în zonă nişte amatori şi de perseide şi de manele. Mai mult, stele cădeau pe cealaltă parte faţă de locul unde ne aşezasem noi. Am încercat din nou, umătoarea seară, dar am urcat în zona Ocoliş, pe Munţii Orăştiei. Marius a avut ideea să luminăm o căsuţă de lemn de acolo şi fotografiile au ieşit tare bine. Eu am prins o perseiă şi un avion, Ioana a suprins şi ea una, iar Marius a reuşit un star trails. Ne-am retras din zonă, cu tot cu aparate şi trepiede, după ce am auzit zgomote de sălbăticiune în tufişuri”, povesteşte Helga Landt. Ea spune că pentru a fotografia perseidele şi-a luat un obiectiv cât mai luminos şi trebuie să ai unghiul cât mai deschis.
Orice fotograf bun ştie că cea mai bună perioadă de observare a ploii de stele este după miezul nopţii, până dimineaţă. Nu este însă singura condiţie: „Trebuie să fie o noapte fără lună, pentru că altfel nu reuşeşti decât să scoţi o fotografie ca ziua, dar cu cerul pictat cu stele. Asta pentru că fotografiile cu perseide se fac cu expunere lungă şi lumina lunii le influențează. Trebuie să ai un aparat performant, cu sensibilitate ridicată, aică ISO cât mai mare. Asta îţi va permite să ai fotografii fără „zgomot de imagine”, adică fără granulaţie. Perseidele sunt foarte greu de filmat, trebuie să ai una specială cu obiectiv luminos. Trebuie să ieşi în afara oraşelor, unde lumina artificială este redusă. Fotografiile cu perseide sunt foarte apreciate de profesionişti pentru că ies foarte frumoase şi sunt realizate în condiţii speciale. În plus, ochiul nu poate surprinde ce vede aparatul foto”, explică fotograful profesionist Remus Suciu.
Astronomic, Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului. Pentru Perseide 2017, specialiştii au estimat că, din afara oraşelor, s-au putut vedea maxim 100 de meteori pe oră, în timp ce locuitorii oraşului s-au putut bucura numai de 20 de meteori pe oră.
Laura OANĂ