Sute de percheziții au avut loc joi dimineață. Au fost reținute 95 de persoane, mașini și valori de peste un milion de euro

IGPR anunţă că 95 de persoane au fost reţinute şi 11 autoturism, precum şi echivalentul a peste un milion de euro, au fost ridicate în urma celor aproape 200 de percheziţii care au avut loc joi dimineaţă, fiind vizate grupuri de criminalitate organizată care operează atât pe teritoriul naţional, cât şi în context transfrontalier, implicate în exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi şi trafic de droguri.

„În urma celor 46 de acţiuni operative efectuate, la data de 23 noiembrie a.c., de către Poliţia Română şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei Române, au fost descoperite şi ridicate, pentru continuarea cercetărilor, 11 autoturisme, numeroase ceasuri şi genţi de lux,  peste şase kilograme de bijuterii din metal galben, monede, sume în lei, euro, dolari SUA, lire sterline şi forinţi, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 1 milion  de euro”, transmite vineri IGPR.
De asemenea, au fost descoperite şi ridicate peste 200 de telefoane mobile, sisteme PC/laptopuri, medii de stocare, cantităţi de droguri de risc şi mare risc, precum şi de substanţe cu efecte psihoactive, grindere, cântare de mare precizie, arme albe, mai multe arme neletale, peste 200 de proiectile, documente şi înscrisuri olografe, carduri bancare,  precum şi alte bunuri de interes.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de  95 de persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte şapte.
Poliţia Română şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei Române, au făcut joi 46 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, pornografie infantilă,  criminalitate informatică şi  trafic de droguri.
În cadrul operaţiunii coordonate, realizate la nivel naţional,  au fost puse  în executare 199 de mandate de percheziţie domiciliară şi 210 mandate de aducere.
Acţiunile au vizat grupuri de criminalitate organizată care operează atât pe  teritoriul naţional, cât şi în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranţi, dar şi traficul de droguri.
„Prin acţiunea desfăşurată astăzi, Poliţia Română şi D.I.I.C.O.T. doresc să tragă un semnal de alarmă şi cu privire la riscurile crescute la care sunt expuşi copiii în mediul online. Este esenţială conştientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informaţii şi oportunităţi, ci şi un teren periculos, mai ales pentru cei mici”, precizează IGPR, semnalând creşterea alarmantă a numărului de minori care, la solicitarea unor persoane cunoscute  în mediul virtual care le-au câştigat încrederea inducându-i  în eroare că sunt de vârsta lor, s-au fotografiat şi filmat în  ipostaze indecente  şi au trimis  astfel de materiale unor  prădători  sexuali expunându-se unor acţiuni ulterioare de şantaj.
„Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimităţii, dar lasă şi cicatrici emoţionale adânci asupra celor afectaţi. Este necesar ca părinţii şi persoanele care îi au în îngrijire să fie vigilenţi în supravegherea copiilor şi a activităţilor online ale acestora. Nu  recomandăm  recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii şi educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online fiind căile fireşti de conştientizare a riscurilor majore la care se expun”, menţionează IGPR,
În ceea ce priveşte fenomenul  traficului de persoane şi de minori, cazurile instrumentate au relevat că grupuri infracţionale organizate având, în unele cazuri, în  structura lor şi cetăţeni străini, racolează persoane, inclusiv minori, profitând  de starea de vulnerabilitate în care acestea  deja se află.
„Minorii dar şi majorii, victime ale traficului de persoane,  în speranţa unei vieţi  îndestulătoare ori din dorinţa de apartenenţă la o familie, ajung să creadă în false promisiuni şi să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea  cerşetoriei sau prin prestarea unor  munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante. În toate aceste situaţii, în care familia fie nu există,  fie nu poate interveni ori  se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenţia societăţii (şcoală, instituţii cu atribuţii în zona protecţiei sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj), prin denunţarea unor asemenea activităţi infracţionale şi raportarea oricărei posibile situaţii de trafic de persoane”, precizează IGPR.
În continuare, vor fi derulate activităţi intense de investigare şi punere sub acuzare a unor reţele de criminalitate organizată transfrontalieră, compuse din cetăţeni români şi străini, specializate în traficarea de migranţi, care obţin profituri uriaşe din recrutarea, adăpostirea şi transportul unor grupuri de migranţi de pe teritoriul României  către ţări din Vestul Europei, transmit autorităţile.
„Percheziţiile au scopul  obţinerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată şi a altor persoane implicate în activităţi infracţionale asociate criminalităţii organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, au explicat reprezentanţii IGPR.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *