85 de ani de Protecție Civilă în România
Ziua Protecției Civile în România a fost marcată de pompierii hunedoreni prin organizarea Porților deschise, avansări în grad înaintea expirării stagiului minim și prezentarea tehnicii intrată de curând în dotarea I.S.U. Hunedoara.
Pentru merite deosebite și comportare demnă au fost avansați la gradele de plutonier adjutant și plutonier adjutant șef, înaintea expirării stagiului minim, 7 subofițeri de la toate structurile de intervenție ale pompierilor din județul Hunedoara.
Inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean spune că avansarea în grad reprezintă o recunoaștere a muncii depuse și a profesionalismului celor care activează în structurile de bază ale inspectoratului.
Aniversarea Zilei Protecției Civile în România a fost punctată și prin prezentarea autospecialei destinată intervenţiei şi salvării de la înălţime pe timpul stingerii incendiilor şi în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamităţi naturale. Autospeciala, în valoare de peste 400.000 euro, specializată pentru intervenţie şi salvare la înălţimi, de până la 42 de metri, este formată dintr-un turn rotitor compus din: pachet de scări, platformă de lucru la vârf şi lift. Instalaţia pentru stingerea incendiilor este montată în platforma de lucru care va permite atât refularea apei sau spumei cu ajutorul unui tun, cât şi cu ajutorul unei ţevi de refulare manuală. Autospeciala, achiziționată din fonduri europene, poate fi manevrată de la un post de comandă principal aflat la baza turnului rotitor care permite executarea tuturor manevrelor, dar și din postul secundar amplasat pe platformă.
Linia tehnică de întreținere echipamente individuale de protecție are rolul de a asigura igienizarea, curățarea și dezinfectarea echipamentului individual de protecție și uscarea acestuia. Echipamentele au fost achiziționate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, IGSU fiind prima instituție din cadrul SNMSU care a reușit introducerea concepției de sisteme containerizate în România, în domeniul situațiilor de urgență.
Cu ocazia aniversării Zilei Protecției Civile în România, Ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, a transmis pompierilor: Pe dumneavoastră ne bazăm cel mai mult atunci când ne referim la pregătirea populației în cazul unor riscuri majore sau hazarde naturale ori industriale.
Dezvoltarea tehnologică, comunicarea online, mijloacele moderne de informare și prevenire a populației trebuie folosite mai intens pentru ca oamenii să știe ce trebuie să facă, ce comportament să adopte, unde găsesc ajutor și cui trebuie să se adreseze dacă vor fi confruntați cu o astfel de situație.
Şeful Departmentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat în mesajul său cu ocazia a 85 de ani de la înființarea Protecţiei Civile în România a precizat că: Protecția civilă din România continuă procesul de modernizare și flexibilizare instituțională, pentru a asigura servicii profesioniste și eficiente și a fi, la nevoie, un furnizor de asistență umanitară internațională.
Relaţii Publice-Maior, Anemona DODA