5 iunie, Ziua Învățătorului

Pe 5 iunie a fost stabilită prin lege Ziua Învățătorului, iar Ministerul Educației precizează în structura anului școlar faptul că 5 iunie este o zi specială ce „va fi marcată prin manifestări specifice”.

Ziua Învățătorului a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească.  A fost învățător, teolog, traducător și inginer român. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

„Lucrul cel mai de preț pe care un învățăcel îl primește de la un mai-știutor nu este „știința“ acestuia, după cum nu este nici „lista“ de cărți pe care ar trebui să le citească ori să le cunoască pe dinafară; nu este un set de reguli, precepte, norme de repetat și respectat. Nimic din toate acestea nu are o mai mare cuprindere decât chiar drumul pe care cei doi – învățăcel și maestru – îl fac împreună. Ei se sprijină și se conduc unul pe altul, iar timpul pe care îl petrec laolaltă este luminat, din bun început, de vibrația fiecăruia; ei se mișcă în același plan, nu pe niveluri diferite, sunt pe aceeași cărare, pe aceeași orbită. Cuvântul-cheie al legăturii dintre cei doi este cuvântul „însoțire“: fiecare îl însoțește pe celălalt”, a scris, pe contul său de facebook, filozoful Mihai Șora.

 

La mulți ani, tuturor învățătorilor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *