30 de milioane de euro, valoarea investițiilor în Sănătate, în Regiunea de Vest

Regiunea Vest se confruntă cu o cerere de finanțare semnificativă în sectorul sănătății, demonstrând astfel nevoia acută de investiții majore în infrastructura medicală. Recent, au fost depuse 13 cereri de finanțare în cadrul apelului lansat prin Programul Sănătate, solicitând o sumă totală de peste 30 de milioane de euro. Acest lucru depășește alocarea națională de 21.205.000 euro pentru apelul respectiv, din care 6 milioane de euro sunt dedicate microregiunii ITI Valea Jiului.

Apelul recent, intitulat „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare”, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. La nivel național, au fost depuse 78 de proiecte pentru dotarea ambulatoriilor din regiunile mai puțin dezvoltate, în valoare totală de 186 de milioane de euro. Comparativ, alocarea bugetară pentru acest apel este semnificativ mai mică, indicând un decalaj important între cerere și ofertă.

Adrian Mariciuc, director general adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și Organism Intermediar pentru Programul Sănătate în Regiunea Vest, a declarat: „Dacă facem un calcul simplu, constatăm că nevoile, la nivel național, sunt de aproape nouă ori mai mari raportat la alocarea de care a beneficiat apelul. Regiunea noastră nu face excepție și sperăm să fie acoperite, ca finanțare, cât mai multe dintre aceste cereri. Se resimte o nevoie acută de investiții în domeniul medical, fie că vorbim de starea clădirilor în care funcționează spitalele publice, fie că vorbim de partea de dotări, de echipamente și aparatură medicală, și ne dorim ca prin Programul Sănătate să ne pliem pe nevoile din teritoriu și să investim fondurile europene țintit.”

În județul Timiș, cererile de finanțare vizează spitale precum Spitalul Orășenesc Făget, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic CF Timișoara. În județul Hunedoara, solicitările provin de la Consiliul Județean Hunedoara pentru sanatoriile din Brad și Geoagiu, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani și Primăria Municipiului Lupeni din ITI Valea Jiului. Județul Arad are cereri de finanțare de la Consiliul Județean Arad și Primăria Orașului Ineu, iar în județul Caraș-Severin, solicitările vizează Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, va evalua proiectele depuse, conform informațiilor transmise de ADRVEST. În contextul acestui apel, este evident că nevoile de investiții în sănătate sunt mari și urgent necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii și dotărilor din spitale.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *