30 DE ANI DE LA REVOLUŢIE: Ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 19 Decembrie, în marile fabrici din Timișoara

În urmă cu 30 de ani, în dimineaţa zilei de 19 Decembrie 1989, un angajat de la Uzinele Mecanice Timişoara pornea sirena. Acesta a fost semnalul pentru timişoreni că este momentul să iasă din nou în stradă.

La primele ore ale zilei de 19 Decembrie 1989, muncitorii de la fabricile Elba, 6 Martie, solventul şi Azur au declanşat acţiuni de protest în timp ce strigătele de revoltă din zilele anterioare luau amplare. Aproape 100.000 de oameni scandau pe străzile din Timişoara împotriva regimului comunist şi a familiei Ceauşescu.

La Opera din Timişoara, mai mulţi manifestanţi au început să susţină discursuri. Tot aici s-a constituit şi primul organism revoluţionar: Frontul Democratic Român.

În tot acest timp, pe străzi continuau ciocnirile întreforţele de ordine şi demonstranţi. Autorităţile dădeau primele semne că realizează că nu mai fac faţă valului de demonstranţi nici dacă armata va începe din nou să tragă în oameni.

Prim- secretarul judeţului Timiş, Radu Bălan s-a dus la fabrica Elba pentru a-i linişti pe muncitorii adunaţi în curtea fabricii, însă a fost luat ostatic de oamenii furioşi. Apoi, la aceeaşi fabrică a venit şi Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major al Armatei Române, însoţit de un pluton de militari. După discuţii paşnice, Guşă a reuşit să îl elibereze pe Bălan, însă reconcilierea a fost una de scurtă durată.

În seara zilei de 19 Decembrie 1989, demonstranţii din centrul oraşului s-au confruntat din nou cu militarii. Şapte oameni au murit şi aproape 100 au fost răniţi.

La 30 de ani de la acele evenimente, urmaşii eroilor martiri vor porni într-un pelerinaj. Vor merge ”Pe urmele cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”, până la Bucureşti, acolo unde a fost aruncată cenuşa eroilor duşi în noaptea de 18 spre 19 Decembrie la crematoriu, în cadrul operaţiunii ”Trandafirul”.

Este programată o depunere de coroane la troiţa crematoriului ”Cenuşa” din Bucureşti, parastas şi slujba de pomenire la Popeşti-Leordeni- Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri, în memoria eroilor ucişi la Timişoara.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *