3 APRILIE 2018 – ZIUA JANDARMERIEI ROMÂNE

Astăzi, 3 aprilie 2018 se împlinesc 168 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat.

Încă de la apariţia sa, Jandarmeria Română a constituit principala instituţie destinată gestionării ordinii publice, în slujba şi mereu aproape de cetăţean.

Domnitorul Grigore Alexandru Ghica, înfiinţează primul regiment de jandarmi. Alexandru Ioan Cuza  include acest corp în cadrul armatei permanente şi, astfel, Jandarmeria a devenit o structură a oştirii române.

La 1 septembrie 1893, Carol I constituie Jandarmeria Rurală – instituţie a statului  încredinţată cu asigurarea securităţii şi ordinii publice, în mediul rural, acolo unde se afla peste 75% din populaţia ţării.

Ca structură a Armatei Române, Jandarmeria a fost prezentă activ în toate războaiele din epoca modernă, executând în principal poliţia frontului, asigurând ordinea şi securitatea în zona armatelor de operaţii şi înapoia lor.

În ianuarie 1949, toate trupele de jandarmi şi centrele de instrucţie trec la Comandamentul trupelor de Securitate, iar Jandarmeria rurală se subordonează Direcţiei Generale a Miliţiei.

Aceasta a pus capăt, pentru un timp, existenţei principalei instituţii din România organizată pe principii militare cu misiuni în  ceea ce priveşte paza, protecţia şi menţinerea ordinii constituţionale şi de stat, apărarea libertăţii cetăţeneşti, a proprietăţii, a persoanelor fizice şi juridice.

Transformarea societăţii româneşti după  Revoluţia din Decembrie 1989 şi reaşezarea instituţiilor de stat pe temelii democratice au favorizat în mod decisiv atât remodelarea instituţiei Jandarmeriei, cât şi elaborarea unei concepţii noi cu privire la locul şi rolul forţelor de ordine internă, la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI.

Anul 1990 aduce modificări cu privire la creşterea capacităţii de acţiune şi îmbunătăţirea structurii organizatorice a Ministerului de Interne, Comandamentul trupelor de Pază şi Ordine se transformă în Comandamentul Trupelor de Jandarmi.

Un moment important îl reprezintă promulgarea Legii nr.116 din 18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, act legislativ care a marcat decisiv procesul remodelării instituţiei.

Actul normativ va fi în vigoare până în anul 2004 când intră în vigoare Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române prin care se stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Astăzi, 3 aprilie 2018, începând cu ora 11.00, la Sala Sporturilor din municipiul Deva, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara a organizat o serie de activităţi dedicate ,, Zilei Jandarmeriei Române.

La sărbătoarea jandarmilor au fost invitaţi să participe oficialităţi locale, şefii structurilor de ordine şi siguranţă publică din judeţul Hunedoara, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai mass-mediei locale precum şi elevi şi cadre didactice de la diferite instituţii de învăţământ.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, doi ofițeri și şapte subofiţeri, care s-au distins în misiunile îndeplinite, au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim.

De asemenea, în conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 762 din 15 martie 2018, s-a recompensat cu ,,Insigna onorifică jandarmul de onoare al anului, plutonierul major TODONI GELU-CIPRIAN, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru implicarea activă şi eficientă în executarea misiunilor specifice.

Subofiţerul s-a remarcat în activitatea profesională prin modul de acţiune pe timpul misiunilor la care a participat, în special cele din data de 22.04.2017 când a intervenit şi acţionat în misiunea cu grad de risc ridicat de căutare, salvare-evacuare şi recuperare a unui grup de 7 turişti, dintre care 2 minori, surprinşi de avalanşă pe traseul din zona Drumul de Vară – Şaua Pelegii – Şaua Bucurei din Masivul Retezat, în condiţii meteorologice severe şi cea din data de 19.03.2017 cand a căutat, salvat şi evacuat 2 turişti rătăciţi între Cabana Genţiana şi Vârful Bucura, în Masivul Retezat.

A mai fost acordată în conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 763 din 15 martie 2018 ,,Emblema de merit Acțiuni umanitare” clasa I, plutonierului adjutant SZABO VALENTIN, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru meritele deosebite dovedite pe timpul participării la intervenții în situații de urgență.

Subofiţerul a participat la mai multe acțiuni de intervenție în mediul montan,  ce au condus la salvarea de vieți omenești.

 În conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 766 din 15 martie 2018, s-a acordat ,,distincția de serviciu pentru îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate”, plutonierului major MĂGDUȚ PAUL ANDREI, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru faptele deosebite săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor.

Subofiţerul s-a remarcat prin modul în care a acţionat în numeroase misiuni de căutare, salvare-evacuare  a unor persoane aflate în dificultate în masivele muntoase.

În cadrul manifestărilor, jandarmii hunedoreni şi-au prezentat măiestria în faţa invitaţilor prin executarea unor exerciţii demonstrative de autoapărare şi kata.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara a felicitat personalul clasat pe podium la competițiile organizate în preajma „Zilei Jandarmeriei Române”.

Domnul Sorin-Adrian Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi domnul Fabius-Tiberiu Kisyely, prefectul judeţului Hunedoara au adresat jandarmilor hunedoreni felicitări pentru întreaga activitate desfăşurată precum şi un călduros ,,La mulţi ani”.

În încheierea activității Ansamblul folcloric „Făeragul”, din comuna Certeju de Sus, a prezentat un moment artistic.

Totodată, elevii prezenți la activitate au avut ocazia să viziteze standurile de prezentare amplasate, precum și o parte din tehnica jandarmilor hunedoreni.

 

 

COMPARTIMENT INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *