23 august 2017, ziua când Politica a întors armele împotriva Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, 23 august,  proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justiției, anunțând o serie de schimbări importante pentru procurori și judecători.

Nici că se putea alege o zi mai bună de întors armele. Modificările aduse în legile Justiției certifică o schimbare de tactică a Puterii actuale în demersul ei de a subordona Justiția. Regimul Dragnea a renunțat la Planul Barbarossa pentru a curma independența Justiției. Eșecul cu Ordonanța 13 e greu și acum de metabolizat de Puterile Axei,  PSD-ALDE. Așa că oamenii lui Liviu Dragnea au recurs la tactica ”pașilor mărunți” care, prin învăluiri diafane să ducă la același rezultat. Și cine ar putea mai bine să mute sub acoperire articolele din legile Justiției decât un expert cum este Ministrul Justiției.

Așa că, precum pe un cub Rubik, Tudorel Toader a început să învârtă cu viteză legile Justiției astfel că, la urmă, pe toate fețele să găsim aceeași culoare. Roșu, evident!

Ce schimbări sunt anunțate?

Unele sunt făcute ca antidot la cele maligne. De exemplu, se stipulează că în cazul unor erori judiciare, magistrații care au greșit vor avea și o răspundere materială față de partea vătămată. Adică o condamnare a unui nevinovat pentru viol, va însemna pentru magistratul care a dat-o despăgubiri plătite din propriul buzunar în solidar cu statul față de victima erorii judiciare.

Există însă schimbări esențiale, de fapt, cele pentru care s-a și ridicat această problemă de modificare a legilor Justiției.

În primul rând trecerea inspecției judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiției, și prin cale de consecință a lui Tudorel Toader, Călin Popescu-Tăriceanu și, la capăt cu ultimul cuvânt, Liviu Dragnea însuși. Ce înseamnă asta? Simplu! Că de acum înainte pentru magistrați indisciplina poate să însemne și anchetarea sau condamnarea anumitor corupți care sunt sub protecția puterii politice. A ancheta un fin, un naș,  o beizadea de baron local devine automat o activitate care poate fi pedepsită după ce, formal, la comandă politică, inspecția judiciară constată mincinos ”lipsa de profesionalism, de conduită, de morală, de bla bla bla” a magistratului curajos.

O altă schimbare decisivă este scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete. Evident dacă președinte ar fi fost domnii Ponta, Dragnea sau Tăriceanu nu cred că se punea problema unei astfel de schimbări. Președintele Iohannis însă se încăpățânează să nu țină cu hoțul arătându-se permanent un susținător al actualei conduceri de la DNA și Parchetul General, în speță doamna Kovesi și prim-procurorul Lazăr. Așa că, are grijă domnul Toader să rezolve elegant problema. Învârte de două ori cubul Rubik al legilor Justiției și de la următoarele numiri pe funcții ale șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General, președintele în funcție devine un simplu spectator. Cum vor arăta instituțiile de forță ale statului român parazitate de oamenii Regimului Dragnea nu ne e greu să ne imaginăm. Cam ca Florin Iordache ori 1000.

În paralel, ministrul Toader a mărit și durata mandatelor pentru șefii DNA, DIICOT și Parchetul General de la trei la patru ani. Măsura nu e valabilă însă pentru actualii ocupanți ai posturilor! Că doar nu e nebun domnu’ Toader!

Nici că se putea o zi mai bună pentru întoarcerea armelor!

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

sursa foto: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *