200 de persoane vor avea șanse mai mari la angajare în viitor
200 de persoane din comunitatea marginalizată Cuț, comuna Ghelari, care au participat la cursuri de inițiere și calificare, au vizitat, pe parcursul a mai bine de doi ani de implementare a proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru” firme din domeniul HORECA/ industria ospitalității din județul Hunedoara. Vizitele la agenții economici au fost organizate în cadrul proiectului amintit, pentru lărgirea orizontului profesional al cursanților, care provin dintr-o zonă grav afectată, în ultimele trei decenii, de închiderea minelor și restrângerea drastică a numărului locurilor de muncă.
Beneficiarii proiectului au avut ocazia de a urma cursuri de lucrător în alimentație, lucrător în comerț, lucrător în pensiune turistică și comunicare în limba engleză. Aceștia au vizitat magazine, hoteluri, pensiuni, hosteluri, restaurante, pizzerii și au avut ocazia de a discuta cu reprezentanții unităților comerciale sau turistice mai sus amintite, cu administratorii sau chiar cu patronii acestora.
Mai ușor la angajare
Cursanții au avut, astfel, ocazia să afle informații despre cerințele eventualilor angajatori, program de lucru, nivel de salarizare, despre abilitățile necesare pentru fiecare post în parte, despre oportunități, dificultăți, provocările și bucuriile fiecărei meserii în parte, au avut ocazia să viziteze raioanele magazinelor, dar și depozitele acestora, ca și spațiile unităților de cazare și cele ale restaurantelor, au înțeles care este circuitul alimentelor, dar și al consumabilelor, care este maniera în care se face curățenie într-un hostel, de pildă, care e diferența în ceea ce privește clasificarea unităților de cazare și multe alte informații care le vor fi de folos în viitor, în momentul unei angajări.
“A fost foarte bine pentru mine că am făcut cursul ăsta. Eu nu am școală de specialitate, așa că vă dați seama că și cursul și, mai ales, vizitele astea la firme care s-au făcut îmi sunt de folos. Am văzut și eu cum se lucră, cum lucră fetele astea care sunt angajate. Eu am, deocamdată, copiii mici și mă ocup de ei, dar, în viitor, vizitele astea de studiu pot fi o șansă pentru noi. Am vorbit cu patronii, cu administratorii, ne-au explicat cum se lucră, ce se cere, care e salariul, așa că mi-ar fi mai ușor să mă duc și să încerc să mă angajez. De fapt, orice ieșire din Ghelari mi-a prins foarte bine. Eu am fost și însoțitor pentru copii, la câteva excursii făcute în proiect. A fost prima oară când am mâncat la restaurant și o ocazie pentru mine să ies din comună și să văd un pic lumea”, spune Petronela Kerestely, una dintre beneficiarele proiectului.
Un proiect de amploare
Scopul proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru” este acela de a schimba statutul de zonă marginalizată a cartierului Cuț, din comuna Ghelari, prin implementarea de măsuri care asigură accesul persoanelor de aici la o gamă variată de servicii. Acest amplu proiect oferă servicii educaționale (ateliere pentru copii de prelucrat metalul și lemnul, de croitorie și de creație pentru crearea de suveniruri), măsuri active pentru adulți (informare, consiliere, cursuri de formare), de antreprenoriat (cursuri de antreprenoriat), servicii sociale și de sănătate (o cantină socială, un cabinet medical, un centru pentru resurse comunitare pentru prevenirea abuzului, neglijării și exploatării copilului, etc.), servicii reabilitare locuințe, servicii juridice (asistență juridică pentru reglementări acte), servicii de facilitare, mediere și voluntariat, dar și servicii de inovare socială: vizite la agenții economici, excursii pentru copii, în Capitală și în județ, plus seria de evenimente “Adoptă un bătrân”, etc.
Despre proiectul “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru”
Proiectul “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru”: este derulat de ASOCIAȚIA NON PROFIT L&C CONSULTING, în parteneriat cu Liceul Teoretic Ghelari, Primăria Ghelari și S.C. Project Proform S.R.L. în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, până la jumătatea lunii august a anului 2020.
Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de 26.473.653,25 de lei. Din această sumă valoarea eligibilă nerambursabilă este 22.450.201,22, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 3.847.845,46 lei. Valoarea cofinanţării beneficiarului este de 175.606,57 lei.
Proiectul face parte din Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360)
în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană – Fondul Social European, prin Programul
Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Proiect cofinațat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Președinte ASOCIAȚIA NON-PROFIT L&C CONSULTING,
Cristian-Corneliu Neamțu
Date de contact:
Pagina Facebook: Comunitatea Ghelari – Accepta sprijinul nostru