20 de ani de la realizarea schitului din Straja
Două decenii s-au scurs de la realizarea schitului din stațiunea montană Straja. În munte, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Straja, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la împlinirea a 20 de ani de la târnosirea lăcașului de cult.
În timpul slujbei, la momentul rânduit, Părintele diacon Dragoș Trif a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei „Sfânta Treime” din Spini, cu filia Râpaș, din cadrul Protopopiatului Orăștie. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre măreția preoției și despre responsabilitatea slujirii preotului în mijlocul credincioșilor încredințați spre păstorire.
La finalul slujbei, ctitorul așezământului monahal, domnul Emil Părău, a primit de la Preasfințitul Părinte Episcop Gurie Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni.
Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Colaborator