19 persoane și-au pierdut viața și peste 100 au fost rănite grav pe șoselele din județul Hunedoara

Poliţiştii rutieri hunedoreni continuă acţiunile pentru prevenirea accidentelor rutiere grave şi salvarea de vieţi omeneşti: peste 22.000 de sancţiuni contravenționale aplicate, în primele şase luni ale acestui an, şi peste 1.500  de permise de conducere ridicate pentru diferite abateri de la normele privind circulaţia pe drumurile publice.

În primele şase luni ale acestui an, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţul Hunedoara, poliţiştii Serviciului Rutier Hunedoara au intensificat acţiunile vizând combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

În perioada de referinţă, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat 920 de acțiuni ce au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

În urma controalelor în trafic, poliţiştii rutieri au constatat 219 infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, motiv pentru care au întocmit:

73 de dosare penale pentru conducerea unui autovehicul cu îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita admisă;

76 de dosare penale pentru conducerea unui autovehicul de către persoane care nu posedă permis de conduce ori acesta a fost anulat sau a fost reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce;

16 dosare penale pentru refuz de recoltare probe biologice;

22 de dosare penale pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat;

13 dosare penale pentru conducerea unui autovehicul cu permis de conducere necorespunzător,  retras, anulat sau suspendat;

19 dosare penale pentru alte genuri de infracţiuni.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 22.058 de sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe drumurile publice, din care:

– 8.554 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit;

1.455 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni;

–  59 de sancţiuni contravenţionale nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti;

404 de sancţiuni contravenţionale nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depăşire;

159 de sancţiuni contravenţionale pentru conducerea unui autovehicul de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice ;

122 de sancţiuni contravenţionale pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin locuri special amenajate şi semnalizate corespunzător;

–  107 de sancţiuni contravenţionale pentru neacordarea priorităţii de trecere  vehiculelor;

–  280 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculelor;

–   69 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşu a semaforului electric.

În perioada supusă analizei poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 1.532 de permise de conducere, din care:

  • 576 pentru depășirea vitezei legal stabilite cu mai mult de 50 km/h;
  • 159 pentru conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice;
  • 404 pentru depăşiri în zone şi situaţii interzise de lege;
  • 122 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor;
  • 107 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor;
  • 164 pentru alte fapte contravenţionale;

De asemenea au fost retrase 498 de certificate de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice sau alte abateri pentru care se aplică măsura complementară de retragere a certificatului de înmatriculare.

De remarcat faptul că acţiunile cu caracter preventiv ale poliţiştilor rutieri au avut ca şi efect menţinerea sub control numărului de evenimente rutiere care au avut loc în această perioadă. Astfel, în primul semestru al acestui an, pe drumurile publice din judeţul Hunedoara, s-au produs 98 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 19 persoane şi rănirea gravă a altor 106 persoane.

Principalele cauze de producere ale accidentelor cu ponderea cea mai mare înregistrate în perioada menţionată, au fost:

– viteză neadaptată la condiţiile de drum: 23 accidente;

nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni:  12 accidente;

– alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorilor auto:  11 accidente;

– abateri ale conducătorilor de biciclete: 10 accidente;

– neacordare prioritate pietoni: 10 accidente.

Întrucât în perioada estivală se estimează o creştere a cotelor de trafic pe principalele artere rutiere, acţiunile cu caracter preventiv ale poliţiştilor rutieri vor continua şi în perioada următoare, în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră şi a menţinerii trendului descendent al numărului de evenimente rutiere grave.

Având în vedere particularităţile perioadei estivale, polițiștii rutieri vor intensifica activităţile în trafic, la orele de vârf, pe principalele artere rutiere şi în zonele turistice, precum și pe traseele de acces către acestea. Acţiunile poliţiştilor vor viza, în principal, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației rutiere, dar şi depistarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice.

 

 Recomandări preventive privind circulaţia rutieră în siguranţă:

Pentru a nu fi implicaţi în evenimente rutiere, poliţiştii rutieri vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile şi să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

În condiţiile unui trafic rutier aglomerat, polițiștii le recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

 

Poliţiştii hunedoreni vă urează DRUM BUN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *