13 brățări de bronz, exponatele lunii la Muzeul din Deva
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 octombrie 2017, o nouă categorie de piese în cadrul acțiunii „Exponatul lunii”, piese care pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Respectivele artefacte au intrat în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane în anul 2014, cu ocazia demarării cercetărilor arheologice preventive efectuate pe tronsonul autostrăzii A1, Lugoj – Deva, în zona localității Abucea, comuna Dobra, județul Hunedoara. Este vorba despre un număr de 13 brățări de bronz care au fost descoperite într-unul din cele aproximativ 120 de complexe cercetate în cadrul siturilor arheologice din respectiva zonă, complexe având în special caracter funerar. Cronologic, descoperirea de la Abucea se înscrie în seria depozitelor de bronzuri de tip Cincu-Suseni, care poate fi încadrat la sfârșitul epocii bronzului și începutul primei epoci a fierului (la nivel de Hallstatt A1, acum aproximativ 3000 de ani). „Acesta se alătură celorlalte depozite de bronzuri (peste 500) din spaţiul carpato-dunărean, care scot în evidenţă atât bogăţia cât şi originalitatea produselor din bronz din spaţiul respectiv din această vreme când metalurgia bronzului a atins aici cea mai mare dezvoltare din estul Europei Centrale datorată în primul rând, zăcămintelor de cupru, precum şi legăturilor de schimb”, precizează dr. Oana Tutilă, arheolog în cadrul MCDR Deva.
Brățările au aceeaşi formă, dimensiuni similare şi sunt decorate prin incizare. Realizate din bare de secţiune rotundă, din bronz masiv, cu capetele subţiate şi deschise, acestea prezintă motive ornamentale de la cele mai simple, crestături accentuate sau fine, la cele mai complicate, fascicule de linii paralele, oblice sau intersectate, în „căpriori” sau „brăduț”, romburi și ove, rezultând combinații diferite.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva